СЛОБОДА ГОВОРА

 ПРЕМИЈЕРА!

„СЛОБОДА ГОВОРА“
Владан Матијевић

Културни центар Чачак
16.11.2023. год. у 20ч
Режија: Никола Бундало
Драматургија: Софија Димитријевић
Сценографија: Ема Павловић
Kостим: Сања Живановић
Композитир: Алекса Николић
Видео рад: Павле Павловић
Сценски покрет: Александра Аризановић
Играју:
Јована Берић
Вахид Џанковић
Никола Воштинић
Филип Милићевић

Реч редитеља:
Окосница романа по ком заједно радимо представу је смрт угледног новинара, који је због своје писане ријечи у колумнама платио главом.
Шта је слобода, регулисано, цензурисано медијско небо или ово када је доступно све, сваки садржај, свака информација. Заправо, сада бисмо могли рећи да живимо у слободи?
Да ли смо ми актери у представи која нам се сервира. Главни јунак Владимир Филиповић, на исти дан када је његов колега новинар киднапован, креће пут Чачка на конгрес. Како одмиче, тако уз Владимира, публика постаје „жртва“ позоришне представе, коју мора да прихвати као стварност. Као и сваки пут, када смо увјерени да многе ствари нису могуће, стварност нас демантује и суочени смо са тиме да живимо у имагинаријуму какав је немогуће написати и изрежирати.
Многи су нажалост, постали познати тек након смти. Морали су да умру да би народ обратио пажњу на њих и њихов рад. Исто тако, има их који нису те среће, има оних који оду без да их ико икад чује. Нека „Слобода говора“ буде глас за све њих, за све оне страдале на улицама, путевима, осујећених да живе, који не добију другу шансу да живе јер заједница нема интереса да њихово име одржава у животу – те нек буде глас нарочито за оне чије име, како се у представи каже „неће понети ни улица ни мост.“

Бесплатне карте можете преузети на билетарници Културног центра Чачак

   

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *